Är Morön för högt upp?

Tabellen ljuger aldrig i slutet av säsongen, men så här på försommaren kan den faktiskt favorisera vissa lag. Här är en titt på mot vilket motstånd de olika lagen vinner.

Sex till åtta matcher har lagen i elitettan spelat, vilket är en knapp tredjedel av säsongen. Tabellen har förmodligen satt sig, som uttrycket lyder.

I och med att det både är landslagsuppehåll och en helg med bara två matcher i elitettan kan det därför vara läge att titta lite på vad som döljer sig bakom placeringarna i tabellen. Detta för att se om det är något lag som har haft en osedvanligt tung inledning på säsongen eller om det är något lag som har haft räkmacka hela vägen. Som det uttrycket lyder.

På ett ganska simpelt sätt har jag räknat fram lite siffror, vilket skulle kunna ge indikationer om ovanstående, nämligen genom att titta på ett lag i taget, kolla vilka lag det har spelat mot och om de vunnit eller ej. Motståndarlagets nuvarande tabellplacering har noterats, och siffrorna har sedan summerats. Ett lag som får en hög summa här, har alltså mött många bottenlag, medan ett lag som mött många av lagen i tabelltoppen får en lägre totalsumma.

Den nuvarande tabellställningen ser ut så här, med antal spelade matcher och totalsumman av placeringar beroende på vilka lag de mött.)

 1. IK Uppsala (8 matcher, 60)

 2. Umeå IK FF (7 matcher, 59)

 3. Morön BK (8 matcher, 68)

 4. Älvsjö AIK (8 matcher, 64)

 5. Alingsås FC United (8 matcher, 57)

 6. Lidköpings FK (8 matcher, 59)

 7. Kalmar AIK (7 matcher, 45)

 8. Mallbackens IF Sunne (8 matcher, 64)

 9. Jitex Mölndal BK (8 matcher, 59)

 10. IF Brommapojkarna (7 matcher, 47)

 11. IFK Norrköping FK (7 matcher, 51)

 12. Bollstanäs SK (8 matcher, 51)

 13. Borgeby FK (6 matcher, 44)

 14. Sundsvalls DFF (8 matcher, 56)

Det är inga jätteskillnader mellan lagen, men små tendenser kan anas. IFK Kalmar verkar vid en första anblick haft en relativt tung resa (låg summa), men bakom den summan döljer sig matcher mot lag på placeringarna 3, 6, 5, 4, 8, 10 och 9. Alltså varken direkta topplag eller bottenlag.

Prova en gratis prenumeration

Lite anmärkningsvärt är också Umeå och Morön som har eller kommer att ha en hög summa (spelat mot många lag i botten). Umeå skulle ha mött Borgeby, nu på trettonde plats i tabellen, så deras 59 ska egentligen vara 72, vilket blir högst i klassen. Svårare uppgifter lär alltså vänta för västerbottningarna.

Morön har ju efter tre raka förluster stigit i tabellen, men tittar man på vilka lag som stått på andra sidan planen, så har vinsterna kommit mot de nuvarande bottenlagen, så kanske bör vi vänta någon rekyleffekt när de åter ställs mot lag i mitten samt de två topplagen?

Det här sättet att räkna har absolut sina brister, framför allt eftersom det inte tar någon hänsyn till form eller liknande, men som ett grovt mått på om ett lag för närvarande är högre eller lägre i tabellen än vad de kommer att vara i säsongen slut tycker jag att det duger.

Tittar jag så vidare på siffrorna och räknar enbart lagens vinster, så tonar lite större skillnader fram. Det blir då tydligt att Morön tagit sina trepoängare mot lagen längre ner i tabellen.

Tabellen nedan ordnad utifrån “medeltal för placering för lag de vunnit mot”.

 1. Kalmar AIK (3 vinster, 6.33)

 2. IK Uppsala (5 vinster, 9)

 3. Umeå IK FF (5 vinster, 9.2)

 4. Lidköpings FK (4 vinster, 9.25)

 5. Älvsjö AIK (4 vinster, 9.75)

 6. IF Brommapojkarna (2 vinster, 10)

 7. Alingsås FC United (4 vinster, 10.75)

 8. Jitex Mölndal BK (3 vinster, 11)

 9. IFK Norrköping FK (2 vinster, 11.5)

 10. Morön BK (5 vinster, 12.2)

 11. Mallbackens IF Sunne (2 vinster, 13)

 12. Bollstanäs SK (1 vinst, 13)

 13. Borgeby FK och Sundsvalls DFF (0 vinster)

OBOS Damallsvenskan

Samma studie för de tolv lagen i landets högsta serie ger inte lika klara bilder. Möjligen går det att utläsa att både FC Rosengård och BK Häcken FF har haft relativt lätta motståndare, liksom KIF Örebro DFF (alla tre har summor över 60), medan Växjö DFF faktiskt är det lag som fått hårdast matchlottning.

Piteå IF DFF som haft en tung start resultatmässigt på säsongen, har spelat in sina två segrar mot elvan och tolvan i serien. Det kan ses som illavarslande för deras framtid.

En lite uppseendeväckande detalj är att Djurgårdens IF FF som bara vunnit två matcher hittills, ändå gjort det mot lag något högre upp i tabellen än vad som normalt kan förväntas av ett bottenlag. Kanske indikerar detta att DIF inte kommer att vara kvar på sin elfte plats.

Tabellen nedan ordnad utifrån “medeltal för placering för lag de vunnit mot”, samt med information om den “ackumulerade motståndarsumman”.

 1. Linköpings FC (summa 48, 6.67 medeltal för placering för besegrade lag)

 2. Hammarby IF (45, 7.33)

 3. Djurgården (46, 8)

 4. FC Rosengård (61, 8.14)

 5. BK Häcken FF (63, 8.8)

 6. AIK (49, 9)

 7. KIF Örebro DFF (63, 9.33)

 8. Kristianstads DFF (55, 9.67)

 9. Vittsjö GIK (55, 10)

 10. Eskilstuna United DFF (46, 10)

 11. Piteå IF DFF (51, 11.5)

 12. Växjö DFF (41, 0 vinster)