Betala vad du vill

Har KIF Örebro valt rätt väg?

Under parollen “Alla ska kunna se elitfotboll” har KIF Örebro infört valfritt inträde på alla hemmamatcher säsongen ut.

Tidigare planerade inträden för säsongen är 120 respektive 70 kronor (pensionär och student), och med tanke på att KIF Örebro inte ännu är ett stort publiklag (722 åskådare i snitt som nykomlingar 2019, 382 under året i elitettan och 476 åskådare 2017, då laget föll ur högsta serien), så är det förmodligen inte att ekonomin står och faller med detta beslut.

Fördelen med att erbjuda åskådare plats till valfritt inträde är dels att KIF Örebro kanske fyller en högre andel av sina tillgängliga platser än de annars skulle ha gjort, dels att marknadsavdelningen kommer att få värdefull information kring vad en besökare är villig att betala för upplevelsen. Fler folk inne på arenan kan ju också generera mer försäljning av lotter och annat.

Nackdelar med detta system är ju det uppenbara att klubben inte längre har kontroll över sina intäkter, men de kanske har ett avtal liknande det som Kopparbergs/Göteborg hade säsongen 2019, då sponsorer klev in och ersatte det belopp som publiken skulle ha betalt (inträdet var gratis detta år). Det finns också en liten risk att de som besöker billiga matcher inte kommer tillbaka när eller om priset höjs.

Förhoppningsvis leder försöket till att nya åskådare hittar till KIF Örebros matcher, samt att klubben får bättre insikt i hur mycket folk är beredda att betala.

För den som vill läsa vidare i ämnet kan jag rekommendera länkarna nedan: