Lördagsmatchen ett måste

Älvsjö - BP är en match som ska vara utsåld. Allt annat är ett underbetyg till fotbollsintresserade i stockholmstrakten.

Två matcher spelas i elitettan i helgen. På söndagen tar IFK Norrköping emot IFK Kalmar, och det är två lag som kommer från förlust. Östgötarna höll i 70 minuter mot ett tungt Alingsås, medan Kalmar inte hittade lägen för kvittering efter att Jitex gjort ett tidigt mål.

Men det är på lördagen som en lyxpralin till fotbollsmatch spelas. Älvsjö AIK mot IF Brommapojkarna är normalt inte en match som betraktas som en kioskvältare, men här har vi något att se fram emot.

Båda lagen har förvånat förhandstipsen lite grann, Älvsjö genom att hänga på i toppen och ha en nolla i förlustkolumnen, medan BP släpar på en tionde plats och bara två vinster.

Det som gör matchen intressant är att det är två lag med ganska lika spelsystem, som bygger på att hålla kontroll på bollen så mycket som möjligt. Av det jag sett skulle jag säga att Älvsjö gör så lite mer än BP, som ser ut att föredra fart in mot straffområdet där de blåklädda istället vill spela sig genom med kortare passningar för att komma till det extra bra läget.

Detta är en svår konst, och det märks på att Älvsjö gjort relativt få mål vilket i sin tur gett fyra oavgjorda. De är väldigt bolltrygga över hela planen, och om de klarar att få ut lite mer offensivt så tror jag att de ligger på uppflyttningsplats under sena hösten.

Teckna en gratis prenumeration

Brommapojkarna har som sagt haft ett liknande spel, och har i sin trupp kvartetten Elin Bergkvist, Frida Boriero, Emma Lundh och Tempest-Marie Norlin som samlat ihop 261 allsvenska matcher och därmed en väldig rutin.

Dock har BP haft stor omväxling i sina startelvor den här säsongen. Inte mindre än 18 olika spelare har startat, och 21 totalt har bidragit med minuter på plan. Efter sju matcher känns det som ganska mycket, och det kan nog ha påverkat poängskörden negativt. Men det som sticker ut när jag tittat på några matcher är hur ineffektiva BP är framför motståndarens mål. De skapar chanser i tillräcklig mängd för att plocka mer poäng, men avsluten har räddats, stoppats, missats eller på något annat sätt avstyrts. Och många av dessa avslut har varit inne i eller på gränsen till målområdet.

Om det är otur eller inte får vara osagt här, men det känns som att det kommer att lossna för dem. Så länge laget skapar chanser av den kalibern som de gör, så kommer målen snart. Men det är onekligen många poäng som har förlorats pga den här oskärpan.

Fyra raka nollor

Åtta gjorda mål för vardera laget är facit hittills, men den stora skillnaden mellan lagen är att Älvsjö är betydligt bättre på att hålla rent bakåt. Bara fyra insläppta och senaste baklängesmålet var mot Uppsala 9 maj. Det är fyra raka nollor och över 420 minuter.

Nyckeln till detta är hur laget startar sitt försvar. Den som spelar på topp börjar med att pressa ut bollförande back åt sidan, och där tillkommer ytterligare två jagande spelare. I elitettan är det långtifrån alla lag som klarar att hantera detta, utan resultatet blir många bortslagna chansbollar eller direkta bollförluster.

Lördagens match kanske inte har alla förutsättningar att bli den mest målrika, men vilken kraftmätning det kan bli.

Share