Sviterna bröts i Älvsjö

Lördagens seger för BP innebar inte bara att Älvsjö släppte in mål och förlorade för första gången på länge, utan också att bortalaget äntligen fick lite offensiv utdelning.

Ett mål på straff i 77:e minuten, och plötsligt startade matchen om. Älvsjö valde de långa, snabba bollarna upp mot sina ytterlöpare när de fick chansen. Tre poäng lockade. BP tog sig fram i mitten och lät bollen rulla i olika kombinationer i vart och varannat anfall. Tre poäng hägrade.

Sällan skådas den typen av fotboll så här mitt i säsongen. Att båda lagen går för ett avgörande sent i matchen fram på hösten är ju inte ovanligt, framför allt när yttre faktorer som tabellpositioner, plusmål och andra lags resultat spelar in. Men i lördags fanns egentligen inget sådant att ta med i beräkningarna. Bara viljan att vinna.

Älvsjö kanske helt enkelt vägrade anteckna ännu en oavgjord match, och deras sätt att anfalla är ju heller inget som utmattar hela laget, så det är en relativt “billig” metod. Flytta bollen ut på en kant. Se till att hålla i bollen tills dess att tillräcklig mängd spelare hunnit in i boxen. Slå in bollen. Repetera.

Älvsjös styrka är deras trygghet med boll och därmed också deras försvar. Sällan slår de bort bollen av tvång, utan kan rulla runt, hitta ytor och komma förbi den första pressen. Men någonstans på mitten övergår detta i en längre boll, mer chansfylld och betydligt längre. När bollen sitter på kantmottagaren återgår laget gärna till det trygga rullandet, och ett bra läge söks.

Problemet är att snabbheten som vinns i den längre bollen förloras i att både spelare med boll (på kant) och spelare utan ska befinna sig i rätt positioner. Och för Älvsjö verkar dessa krav vara tvingande. Sällan slås ett inlägg på chans, sällan slås ett lågt inspel snabbt medan försvararna är i rörelse bakåt och inte har full koll.

På samma sätt som dessa två stycken med text arbetar med många ord för att förklara vad som händer, så tar Älvsjös anfallsspel för lång tid på sig för att överaska motståndarna. De tre senaste gjorda målen är en straff, ett distansskott och en hörna direkt i mål. Alla andra försök till kombinationer, hörnvarianter, korta inlägg som långa, alla bollar som studsar rätt. Inget av de har resulterat i mål. Bara en straff, ett distansskott och en skruvad hörna.

Jag skrev innan helgen att jag villkorat ser Älvsjö som en uppflyttningskandidat:

“om de klarar att få ut lite mer offensivt så tror jag att de ligger på uppflyttningsplats under sena hösten”.

Mot BP blev det tydligt att laget har begränsningar i sitt offensiva hot, och det hoppas jag att laget kan utveckla under sommaren. Det är fyra omgångar tills uppehållet i juli, och med samma klena målskörd kommer poängen snabbt att rinna bort från dem.

How the west was won

Brommapojkarna hade skyfflat om i laget, vilket inte höjer särskilt många ögonbryn, eftersom det är så tränare Marcelo Fernandez brukar göra.

Daniella Famili gjorde sin första start för säsongen, och hittade framför allt i matchens senare skede en ledig plats strax framför Älvsjös backlinje. Med den positionen skapade hon utrymme i BPs anfall, som en spelfördelare till de två eller tre lagkamrater på linje allra längst fram. Det kan låta som en liten detalj att prisa någon för, men hur ofta syns inte alla offensiva spelare ligga i linje med försvararna i väntan på boll? De få steg hon stannade gav de rödsvarta detta utrymme att på riktigt sätta press på Älvsjö och deras första mål följde på några minuter av tryck.

Men ledningsmålet uppkommer genom att sex spelare i BP har bollkontakt. En vinst på mittplan spelas ned till backlinjen och därefter en snabb pass i sidled till Märta Säfström. Hon driver bollen uppåt, och som traditionen bjuder pressas hon utåt kanten av en Älvsjöforward, men den här gången tar hon sig förbi den pressande spelaren och avancerar. Hon släpper sedan bollen till Famili som startade det hela, och får med bra timing tillbaka bollen. Passningen som hon sedan slår bryts av en vit försvarare, men brytningen går rakt ut åt sidan till Jennifer Sjösten som med god tid på sig slår en kort pass snett bakåt till Säfström som i sin tur lyrar in en perfekt boll till Mathilda Johansson Prakt. Ett mycket vackert mål, både sett till slutresultat som till uppbyggnad.

Matchen avgörs i den nittionde minuten. Rättvist sett till chanserna i matchen, grymt sett till när och huruvida en har på sig hemmaglasögon, och riktigt vackert sett till att Sara Eriksson får bollen på mitten av offensiv planhalva och får gå med fart innan hon avlossar ett mycket kontrollerat skott som är klart utom räckhåll för målvakten.

Det blir intressant att se hur BP ställer upp i nästa match, och om lördagens resultat skapar några långsiktiga effekter. Jitex Mölndal BK är det som får mäta sig med de rödsvarta härnäst.