Två toppmöten och en säker?

Före sill och potatis bjuder Hammarby upp till spel inför publik på arenan, och i norr spelas ett toppmöte. Därefter, när gräddfilen surnat, är det dags för en av årets viktigaste matcher.

OBOS Damallsvenskan öppnar omgången med Hammarby hemma mot Växjö. Det ska på pappret vara en lätt hemmaseger, men det finns några aspekter som kan ändra på detta.

Växjö släpper inte in mycket mål, sin placering i tabellen till trots, och nyligen spelade de 0-0 mot Djurgården. Nu är det skillnad på de offensiva kvaliteterna i Bajen och de blårandiga, men ett lag som hållt nollan och fått poäng på det har ju i något avseende påbörjat en vana.

Tidiga mål hos Bajen

Men det gäller att Växjö är på tårna direkt. Hammarby inleder ofta bra och i fyra av de fem senaste matcherna har de nätat inom första kvarten. Min gissning är att det kommer från att de tillbringat två säsonger i elitettan som ett bollförande lag, och av bitter erfarenhet vet hur viktigt det är att tidigt spräcka den nolla vars försvar är motståndarens för dagen enda syfte.

Hammarby är ju också ordentligt på gång och utmanar tydligt om europaplatserna. Vinsten borta mot Piteå kom trots att trion Klara Folkesson, Emma Jansson och Alice Carlsson saknades. Jansson är fortfarande inte aktuell för spel, så det kanske blir Matilda Vinberg som kör på den positionen.

Toppmöte i ettan

I elitettan tar Morön emot Uppsala, vilket är ett bra toppmöte. Uppsala vände och vann mot IFK Norrköping, medan Morön gjorde matchens enda mål på Mallbackens ganska ojämna gräsmatta. Hemma är de grönvita obesegrade, vann där senast mot Umeå och kan nog ha en bra chans om de kan ta sig långt ner mot kortlinjen. Serieledarna hade ganska rejäla besvär med hur Norrköping gjorde sina attacker och inspel på det viset.

Flyttad match

Den planerade matchen mellan Älvsjö och Mallbacken är flyttad till måndag 28 juni kl 19, meddelar arrangerade förening.

I övrigt från den lägre serien tycker jag lite synd om Sundsvalls DFF, som efter att ha i söndags tagit sin första seger för säsongen nu ställs mot Brommapojkarna som är i allra bästa form. En svår uppgift på NP3 Arena.

Avgör FC Rosengård serien på söndag?

FC Rosengård tar emot BK Häcken hemma på Malmö IP, och vid hemmaseger kommer skillnaden mellan lagen att vara åtta poäng. Med det spel som skånskorna visat upp under våren är en sådan differens väldigt svår att ta ikapp.

Men säsongen är ännu inte till hälften av sin levnad kommen, och vi vet att även stora poängavstånd kan försvinna på kort tid. Dessutom väntar ett övergångsfönster där FCR enligt ryktena ser ut att tappa både Anna Anvegård och Hanna Bennison. Samtidigt meddelade Häcken idag att de tar in två danska spelare, Stine Larsen och Mille Gejl Jensen.

A post shared by @bkhackenofcl

Som expressen skriver är danskorna dock inte spelklara till söndagens match, utan först när övergångsfönstret öppnar 15 juli. Tränare Mats Gren beskriver båda som “bra i boxen” vilket får mig att fundera på om göteborgsklubben kanske inte bara ersätter skadade Pauline Hammarlund, utan också redan nu täcker upp för en eventuell flytt för Stina Blackstenius?
Fast jag landar inte i det spåret. Det känns som att Blackstenius är väldigt nöjd med var hon är, samt att det är ganska tunt med rena anfallare i truppen. Milica Mijatovic kan inte gå in och ersätta Blackstenius närvaro och fysik i straffområdet, och Evelyn Ijeh är fortfarande på tillväxt. Danskorna kommer nog att finna sin plats.

Hur spelar de mot varandra?

Mötet nu på söndag är lite ovant för dessa båda lag, eftersom det är sällan de ställs mot lag som är i samma klass som de själva. Rosengård har varit jämnare, tappat färre poäng men fått lite kritik för små segermarginaler (bl a “bara” 1-0 mot Växjö). Häcken har däremot slarvat iväg väldigt många poäng med tanke på att de bara har släppt in tre mål.

Rosengård brukar ha en hög och intensiv press på motståndarna, vilket ofta lönar sig mot lag som har ett sämre passningsspel, men frågan är om de kommer att spela så nu? Samtidigt bygger mycket i Häcken på att de tillåter mycket personal i offensiven, med mycket passningsalternativ som kan såga sig igenom de flesta försvar. Vågar de göra den satsningen här?

Tidigt i våras kunde vi se några matcher där motståndarna kunde utnyttja de stora luckor som fanns på Häckens planhalva, men de har blivit bättre på att täcka dem nu.

Min tanke är att Häcken skulle behöva göra mer justeringar i sitt spel för att “matcha” Rosengård än tvärtom, och att det då är gulsvart som förlorar mest på den manövern, då de tvingas frångå sitt vanliga spel med snabb bollförflyttning genom mittfält ut till Elin Rubensson eller Johanna Rytting Kaneryd.

Rosengård har ofta ett mer samlat mittfält med öppningar bakåt till lågt liggande backlinje, där bollen och innehavet av den får ta lite mer tid, och jag tror att det också är ett spel som i grunden fungerar bra även mot Häcken. Skulle Rosengård bli nertryckta i försvar, så har de ju lätt att komma till kontring i ett eller två tillslag, antingen direkt från Natalie Björn eller Katrine Veje, eller via Jelena Čanković och då upp mot Olivia Schough eller möjligen Mimmi Larsson.

En intressant del i matchen är hur Häcken kommer att formera sig för att kunna minska Rosengårds bollhållande, för jag ser inte Filippa Angeldahl och Julia Zigiotti Olme (om hon kommer till spel) som de precist jagande spelarna, utan mer de som går in hårt och för aggressivt och som därmed orsakar ganska många frisparkar. Kanske är det Filippa Curmark som får vara den som kliver in för att ta bollen, och de andra två mer driver spelare framför sig i press?